Bivanje na posestvu Saksida si lahko popestrite z različnimi aktivnostmi in izleti v bližnji okolici. Na voljo so vam izleti s kolesom ali pohodi, vodni športi na bližnjih rekah in številne možnosti adrenalinskih aktivnosti. Pri nas imamo na voljo kolesa in skuterje za izposojo. Pri izbiri aktivnosti vam bomo z veseljem svetovali ali vas povezali z izvajalci storitev.

Razgibana Vipavska dolina z griči, strmimi pobočji in prekrasnimi razgledi bo navdušila ljubitelje pohodništva. Na voljo so številne pohodniške poti različnih zahtevnosti na katerih boste spoznali lepote Vipavske, številne naravne in zgodovinske znamenitosti in prijazne ljudi.
Pot na Šumko
Izhodišče: Branik Parkirišče ob Merkatorju Izhodišče Širina/Dolžina: 45.8609°N / 13.7861°E Cilj: Šumka – Krožna pot Ime poti: Pot na Šumko Dolžina: 12,6 km Čas hoje: 3 h 30 min Zahtevnost: Nezahtevna pot Višinska razlika po poti: 406 m Priporočena oprema: Telovadne copate, pohodni čevlji Garmin .mps datoteka (desni klik, shrani kot) Pričetek poti je na parkirišču v Braniku. Iz parkirišča se odpravimo v smeri Dornberk ter čez 300 m zavijemo levo proti  Cvetrožu. Za mostom čez reko Branico zavijemo levo in takoj desno ter se po cesti odpravimo proti železniškemu mostu kjer prične steza proti Pedrovemu. Steza  nadaljuje navkreber pod kamnitimi loki mosta železnice in čez  približno kilometer prispe na urejen kolovoz po katerem pot nadaljujemo desno. Po približno 1, 5 km poti se le ta sreča s potjo na kateri zavijemo levo in nadaljujemo vse do vasi  Pedrovo. V kolikor zavijemo levo si lahko ogledamo vas Pedrovo in cerkev v centru vasi. S Pedrovega se pogled odpira na Branik in širše na zgornji del Vipavske doline. Smer proti Šumki nadaljujemo v desno po urejenem kolovozu vse do križišča na grebenu kjer izberemo levo in po lepem kolovozu hodimo približno en kilometer. Potem zavijemo desno, na slabši kolovoz, in po njem prepešačimo do vrha 533 m visoke Šumke. Tu si lahko ogledamo prazgodovinsko kamnito gomilo. Vračamo se po isti poti le do križišča tu zavijemo desno in hodimo po makadamski cesti  kakšen kilometer, na kar skrenemo levo na pot in se spustimo do regionalne ceste Branik-Komen. Nadaljujemo pot po asfaltni cesti navzgor ca 300m do odcepa na kolovoz na levi strani. Sledi spust , ki nas  pripelje do mostu asfaltne ceste Branik-Komen, na kateri zavijemo levo in čez 50 m desno na makadamsko pot, ki se spusti vse do Branika. Na svoji desni lahko občudujemo grad Rihnberk pod seboj pa Branik s cerkvijo na vrhu vasi in železnico s kamnitimi mostovi. Ko prispemo do asfaltirane cest se vrnemo ponovno do izhodišča.  
Pot med vinogradi – Zalošče
Izhodišče: Zalošče avtobusna postaja Izhodišče Širina/Dolžina: 45,8882 °N / 13,7445 °E Cilj: Krožna pot Ime poti: Pot med vinogradi Dolžina: 5,7 km Čas hoje: 1 h 30 min Zahtevnost: Nezahtevna označena pot Višinska razlika po poti: 95 m Priporočena oprema: Telovadne copate, pohodni čevlji Garmin .mps datoteka (desni klik, shrani kot)
Pričetek poti je na  avtobusni postaji v Zaloščah, kjer je postavljena informativna tabla z zemljevidom poti. Pot je lepo urejena in označena, vije se med vinogradi, nasadi oljk in breskev. Dolžina poti je ca 4 km, je nezahtevna, primerna za vse starostne skupine, potrebna je le primerna obutev (športni copati, pohodni čevlji) in dobra volja. Pot nas navdušuje s pogledi na neokrnjeno naravo ter vedutami na reko Vipavo in okoliške vasi Zalošče, Tabor, Dornberk, Gradišče, Prvačina, enako na severni strani na vasi Osek, Vitovlje, Šempas, Šmihelj, Lijak. Ob poti lahko obiščemo tudi  bližnji bajer, ki ga je oblikovala reka Vipava.
GREGORČIČEVA spominska pot
Izhodišče: Renče na trgu pred cerkvijo Izhodišče Širina/Dolžina: 45.8897°N / 13.6699°E Cilj: Renče-Gradišče Ime poti: Gregorčičeva spominska pot Dolžina: 4,5 km Čas hoje: 1h 30min Zahtevnost: Nezahtevna označena pot Višinska razlika po poti: 89 m Priporočena oprema: telovadne copate, pohodni čevlji Garmin .mps datoteka (desni klik, shrani kot) Izhodišče poti je v Renčah na “placu” pred cerkvijo. Pot vodi od Renč do Gradišča, skozi Arčone in čez Rabatovec. Gregorčičeva pot je opremljena z osmimi panoji – informacijskimi tablami, ki v strnjeni obliki pomagajo obiskovalcu razbrati pomen in razloge, ki so spodbudili nastanek te poti. Pot ponuja številne možnosti za spontane in organizirane obiske ljudi vseh generacij, od predšolske do šolske mladine, učiteljev, članov različnih društev, prijateljskih skupin, družin in posameznikov. V sproščenem in prijetnem pohodniškem vzdušju se je mogoče seznaniti z drobci Gregorčičeve življenjske zgodbe in z navezanostjo na pesnika ter njegovo delo.

Vipavsko dolino boste najbolje spoznali na kolesu. Za vsakogar in v vsakem letnem času ima Vipavska dolina kolesarsko pot, ki jo je vredno doživeti. Na voljo so številne manj zahtevne a zelo slikovite poti primerne za kolesarje-začetnike in družine Ti lahko izberejo tudi manj prometne asfaltirane ceste. Ljubitelji brezpotij pa boste uživali v bolj adrenalinskem, gorskem kolesarjenju, ki zahteva več izkušenj in boljšo opremo.

Na posestvu Saksida vam je na voljo izposoja E-koles ter gorskih koles, svoje kolo pa boste lahko varno shranili v opremljeni kolesarnici.

Električna kolesa imajo doseg do 80km in omogočajo lahkotno kolesarjenje tudi na razgibanih izletih. Vsa kolesa so redno vzdrževana in servisirana.

V sodelovanju z RockVelo – specialisti za kolesarstvo, vam je na voljo tudi asistenca na terenu.

Cenik izposoje za električno kolo   

1 dan 49€

2 dni 45€

3 dni in več 42€

Posebna tedenska cena 38€

Cenik izposoje za gorsko kolo 

1 dan 35€

2 dni 29€ / dan

3 dni in več 25€ / dan

Posebna tedenska cena 19€ / dan

*Pol-dnevni najem 19€

*Najem na uro 7€Nova kolesa vrhunske kakovosti

Kolesarska čelada vključena v ceno

Zemljevid kolesarjenje po Vipavski dolini

Navigacija z brezplačno aplikacijo

Rezervacija koles in plačilo je mogoče preko aplikacije

Storitev zagotavlja RockVelo – specialisti za kolesarjenje

Za brezskrbno kolesarsko potepanje po Vipavski dolini, uporabite brezplačno aplikacijo. Vodila vas bo po poteh, ki smo jih skrbno pripravili za vas in so podrobneje opisane spodaj. Poleg aplikacije, vam bo med kolesarjenjem prav prišel tudi zemljevid kolesarjenja po Vipavski dolini, ki ga prejmete ob izposoji koles.

Kolesarski izleti
Kamp Saksida je na čudovitem stičišču Vipavske doline, Krasa, Goriških brd ter trnovske planote. Možnosti za kolesarske izlete so skoraj neomejene. Tukaj najdete nekaj idej za vaše kolesarsko potepanje po okolici. Na kolesarjenje se lahko odpravite sami ali v družbi našega usposobljenega vodiča. Tako bo vaš kolesarski izlet še bolj atraktiven in brezskrben!

Družinska kolesarska pot po Vipavski dolini

Ta kolesarski izlet vas popelje ob reki Vipavi, kjer uživate v miru in si na vroč poletni dan lahko privoščite celo kopanje. Na poti nazaj zavijte v Vipavski Križ na okrepčilo. Primeren je tudi za kolesarjenje z otroci, saj ne vsebuje veliko vzponov. Na glavni cesti zavijte levo in nadaljujte do industrijske cone Batuje, kamor vas usmeri tabla. Pot nadaljujte po makadamski cesti ob železnici. Ko drugič prečkate reko Vipavo, boste ob poti videli več naravnih kopališč, kjer se lahko ustavite. Iz vasi Male Žablje lahko izlet podaljšate v Vipavski križ, kjer je BIKE|STOP|ENJOY točka Darovi Vipavske kot nalašč za postanek in okrepčilo. Nazaj v Saksida resort se vrnete po isti poti ob železnici.

 

Kolesarski krog po Vipavski
dolini – primerno za električna kolesa

Ta nekoliko daljši kolesarski
izlet vas popelje po dolini reke Branice od koder se povzpnete v Vipavsko
dolino. Čaka vas pogled preko vinogradov na Nanos, Goro in Čaven. Nazaj v
resort se vračate po podeželskih cestah skozi vinograde ter doživite nekatere
najlepše kotičke naše doline. Priporočamo postanek na bike točki Hiša posebne
sorte v Kodretih, obisk vasice Goče ter BIKE|STOP|ENJOY točke za okrepčila:
Molendini Summer Bar v Mančah in Darovi Vipavske v Vipavskem Križu. Izlet je
bolj razgiban in pravi užitek na električnih kolesih!


 

Kolesarski krog po Krasu –
primerno za električna kolesa

 

Kolesarski izlet vas vodi na
Kras, ki je znan po kamnu, Teranu in pršutu. Za začetek vas čaka vzpon preko
prelaza Železna vrata, ki ponuja čudovite razglede nad Vipavsko dolino, vse do
alp. Ko klanec premagate, sledi umirjeno kolesarjenje skozi kraške vasice, kjer
lahko občudujete spretnost kamnosekov v pristni kraški arhitekturi. Po
stranskih cestah in makdamskih poteh prispete v vasico Štajel, ki si zasluži
čas za raziskovanje in okrepčilo. Čaka vas le še spust nazaj v dolino Branice
in lahkotno kolesarjenje nazaj v Saksida resort. Ker je izlet razgiban, bo zanj
najbolj primerno električno kolo!

 

 

 Gorskokolesarska tura na Cerje – primerno za električna MTB kolesa

 

Zahtevnejši izlet je namenjen gorskim kolesarjem, ponuja pa čudovite razglede, ki sežejo od alp do morja. Na poti obiščete Cerje, več kraških vasi in za zaključek še grad Rihemberk. Več kot polovica poti poteka po makadamskih poteh, ki so lahko tudi slabše prevozne, zato priporočamo previdnost. Vsekakor prava poslastica za izkušene kolesarje! Na poti priporočamo postanke v okrepčevalnici Cerje, v vasi Komen in na gradu Rihemberk.

 S kolesom ob Vipavi

Manj prometne stranske ceste ter makadamske poti vas ob reki Vipavi vodijo po celotni dolini! Ta izlet je primeren tudi za družine, saj je trasa večinoma ravninska. Odličen celodnevni izlet s številnimi možnostmi za osvežitev ob reki Vipavi ter okrepčila ob poti.

Razdalja: 45km
Višinska razlika: 400m
Kolesarska podlaga: asfalta in makadam
Vrsta kolesa: trekking, gravel, MTB, E-kolo

Vitovlje – vir skrivnostne energije
Izjemno slikovita kolesarska tura je zaradi strmega vzpona primerna za bolje pripravljene kolesarje, z e-kolesi pa dosegljiva skoraj vsakomur! Na Vitovljah se odpre en izmed najlepših razgledov nad Vipavsko dolino ter na lep dan seže vse do Benetk!

Razdalja: 25km
Višinska razlika: 700m
Kolesarska podlaga: asfalta in makadam, gozdna pot
Vrsta kolesa: E-kolo, MTB

Kraški krog v Štanjel
Spoznajte Štanjel z njegove najlepše strani! Kolesarite po dolini reke Branice ter se povzpnite v to čudovito kraško vasico. Spoznajte divji Komenski Kras na poti skozi Kobjeglavo, znano po tradiciji sušenja kraškega pršuta! Na poti nazaj proti kampu Saksida obiščite tudi grad Rihemberk v Braniku. Izlet je srednje zahtevnosti.

Razdalja: 35 km
Višinska razlika: 450m
Kolesarska podlaga: asfalta in makadam, gozdna pot
Vrsta kolesa: MTB, E-kolo, Trekking, Gravel

Goriška brda in smaragdna Soča
Za ljubitelje cestnega kolesarstva je izjemno mamljiva izbira krog preko Goriških brd. Čudoviti razgledi, kvalitetne ceste in malo prometa! Za zaključek pogled na smaragdno reko Sočo in kolesarjenje po novem odseku poti nazaj do Nove Gorice.

Razdalja: 76 km
Višinska razlika: 880m
Kolesarska podlaga: asfalt
Vrsta kolesa: Cestno kolo, Trekking, E-kolo

Seznam točk Bike|Stop|Enjoy

S kolesarsko agencijo RockVelo, smo po Vipavski dolini postavili točke BIKE|STOP|ENJOY. Tam kolesarje čaka posebna ponudba. Na vseh točkah lahko tudi polnite električna kolesa ter jih varno parkirate na posebnih stojalih.

Darovi vipavske, Vipavski Križ                 

Faladur, Ajdovščina

Pelicon, Ajdovščina

Gostilna Krhne, Vipava

Penzion Sinji Vrh

Molindini Summer Bar, Manče

Zoro Bar, Štanjel

Natančnejše informacije o izletih boste dobili v Kamp Saksida, kjer je na voljo tudi usposobljen kolesarski vodič.

[gallery size=”medium” columns=”4″ link=”file” ids=”19082,19083,19084,19085,19086,19087,19752,19753,19754,1975i

Vipavska dolina ima edinstvene pogoje za jadralno padalstvo in zmajarstvo. Pogled na Vipavsko dolino iz zraka je doživetje, ki ga nikoli ne boste pozabili. Če sami niste izkušeni športniki se boste na edinstveni izlet v zraku podali v tandemu. Enkratna preizkušnja hrabrosti je spust z mostu. Ob reki Soči je na voljo adrenalinski park – Soča fun park. Avantura se prične s prečkanjem reke v raftu, raznovrstne in po težavnostnih stopnjah razvrščene preizkušnje na poligonu pa so nato svojevrstna priprava na vrhunec – spust po 300-metrski jeklenici, 40 metrov nad gladino reke nazaj na levi breg. Na strmih pobočjih nad Vipavsko dolino in v soteskah hudournikov je nekaj izjemnih sten, ki privabljajo plezalce. Mila klima omogoča plezanje v prijetno toplih stenah tudi pozimi, poleti pa se lahko umaknejo v senčne soteske.

 
 
Oprema, ki jo potrebujete: športna obutev, vetrovka
Mi zagotovimo: padalo, čelado in pilota.
 

LIJAK KLASIK

Trajanje: 20min-40min*
Cena: 160 €

PANORAMSKI LET NANOS

Trajanje: 45+ min*
Cena: 220 €

 

* Na trajanje poleta imajo velik vpliv tudi vetrovne razmere. Potrudili se bomo, da bo vaša izkušnja trajala čim dlje, a laHko se zgodi, da bo tudi krajša od predvidenega časa.

Vipavska dolina ponuja številne naravne in kulturne ter zgodovinske znamenitosti. Med ostalinami rimskih utrdb so še vedno žive zgodbe o njihovih bitkah, v srednjeveških gradovih, dvorcih in cerkvah je na tisoče podob nekega časa, zapuščina velikih ustvarjalcev je zakladnica nikoli dokončanih pripovedi o dolini in njenih ljudeh.
Najlepši kraji Vipavske doline so zelo različni, tako kot so bili različni razlogi in čas njihovega nastanka. V vsakem kotičku starih vipavskih krajev najdemo pripovedi o bogato razgibanem življenju, naprednih zamislih in dosežkih prebivalcev. Bogata in lepo ohranjena stavbna dediščina pritegne obiskovalca, ki v majhnih muzejih in galerijah lahko poteši radovednost in željo po lepem. Sprehodi po ozkih ulicah in značilnih trgih so navdihujoči.

Na voljo so tudi številni vodni športi. V neposredni bližini Zalošč teče reka Vipava, ki z bolj umirjenim tokom omogoča edinstvena doživetja z manj adrenalina. Spusti s čolnom ali supanje so primerni tudi za družine. Adrenalinski navdušenci bodo raje izbrali reko Sočo, gorko lepotico, ki na brzicah ponuja enkratna doživetja spustov s kajaki in rafti ali soteskanja. Obe reki ponujata tudi možnost ribolova, ribiči pa lahko obiščejo tudi akumulacijsko jezero Vogršček.

KAJAK

S kajaki se bomo podali na rečno avanturo in Vipavsko dolino spoznali še iz druge strani. Na poti nas čaka veliko veslanja ter spusti čez jezove in brzice. Tisti najvzdržljivejši se lahko podajo na odpravo od izvira in vse do meje. Za ostale smo pripravili različne odseke na katere se lahko podate in skupaj z nami raziščete lepote, ki jih ponuja reka. Prav tako organiziramo vožnje s kajakom na Soči, ki predstavlja še en biser Primorske.

Oprema, ki jo potrebujete: kopalke in brisača

Mi zagotovimo: kajak seat on top, veslo, neoprensko obleko,
neoprenske čevlje, čelado, rešilni jopič in anorak (če je potreben).

BATUJE (reka Vipava)

Zahtevnost: Veslanje – srednja/težka,     
težavnost toka – srednja, jezovi
Trajanje: 2-4 h + prevoz
Dolžina: 9,3 km
Cena: 70 € / na osebo odrasli

 

GRADIŠČE (reka Vipava)

Zahtevnost: Veslanje – srednja,
težavnost toka – nezahtevna
Trajanje: 2 h + prevoz
Dolžina: 5,9 km
Cena:
50 € / na osebo odrasli
30 € / na osebo otroci

 

OKOLI MIRNA  ( reka Vipava)   

Zahtevnost: Veslanje – srednja,
težavnost toka – lahka, jezovi
Trajanje: 2 h + prevoz
Dolžina: 5,5 km
Cena:
50 € / na osebo odrasli
30 € / na osebo otroci

 

KAMNO – REKA SOČA

Zahtevnost: Veslanje – srednja,
težavnost toka – srednja, jezovi
Trajanje: 2-3 h + prevoz
Dolžina: 5,5 km
Cena:
55 € / na osebo odrasli
30 € / na osebo otroci

 

KANJONING

Za vse, ki želite adrenalin in čudovito naravo združiti v eni aktivnosti.

SUŠEC

Težavnost: Nezahteven                     
Trajanje: 2-3 h + prevoz
Dostopnost: 30 minute hoje
Najvišji spust: 11 m
Cena: 70 € / na osebo

Oprema, ki jo potrebujete: Kopalke in brisača
Mi zagotovimo: Neoprensko obleko, čelado, plezalni pas, neoprenske nogavice
in čevlje za soteskanje, vodnika.

Accordion Content